Vlada je zaključila da Twitter u Indiji više nije “posrednik” i stoga mu se ne može pružiti pravna zaštita koja se pruža internetskim posrednicima prema odjeljku 79. Zakona o informacijskoj tehnologiji, rekli su u ponedjeljak visoki vladini dužnosnici.

Ministarstvo elektronike i informacijske tehnologije došlo je do ovog stava nakon konzultacija s pravnim stručnjacima i drugim vladinim odjelima tijekom posljednjih nekoliko dana i vjerojatno će ga iznijeti pred sudovima ili agencijama za provođenje zakona kad se za tim ukaže potreba, rekli su dužnosnici.

“Na sudovima je da konačno odluče hoće li Twitter i dalje uživati status ili ne. Što se nas (Ministarstva IT-a) tiče, sada smo odlučili o našem stavu. Oni (Twitter) do danas nisu poštivali više normi ”, rekao je visoki dužnosnik Ministarstva.

U veljači je vlada izbacila Posredničke smjernice i Etički kodeks digitalnih medija, u sklopu kojih su “značajni” posrednici na društvenim mrežama – oni s više od 50 lakh korisnika u Indiji – trebali imenovati rezidentnog službenika za pritužbe, čvorni kontakt osoba i glavnog službenika za usklađivanje sa sjedištem u zemlji. Posrednici na društvenim mrežama imali su rok za imenovanje do 26. svibnja.

Najznačajniji posrednici na društvenim mrežama, uključujući Facebook, Instagram, LinkedIn, WhatsApp i Telegram, pridržavali su se pravila sljedeći tjedan, objavljujući i prikazujući na svojim web stranicama imena rezidentnog službenika za pritužbe i šaljući imena nodalne kontaktne osobe i šefa službenika za usklađenost s Ministarstvom.

Twitter je najavio imenovanje Dharmendre Chatur za privremenog rezidentnog službenika za pritužbe i u pismu od 6. lipnja uvjeravao Ministarstvo da radi na trajnim imenovanjima za te funkcije. Također je priopćilo da je u poodmakloj fazi finalizacije imenovanja glavnog službenika za usklađivanje, te da će detalji biti dostavljeni Ministarstvu u sljedećih tjedan dana.

Dužnosnici ministarstva, međutim, rekli su da od ponedjeljka Twitter nije dijelio ove detalje.

U međuvremenu je, Chatur, privremeni rezidentni službenik za pritužbe, dao ostavku na Twitteru u nedjelju – a, prema web stranici Twittera, njegove je odgovornosti preuzeo Jeremy Kessel iz San Francisca, viši direktor globalne pravne politike tvrtke.

Dužnosnici Ministarstva rekli su da, budući da Kessel nije stanovnik Indije, njegovo imenovanje nije bilo u skladu s IT pravilima.

“Pravila su vrlo jasna da ta osoba treba imati prebivalište u Indiji i biti na platnom spisku tvrtke. Ne zanima nas jesu li zaposlenici indijske podružnice ili sjedišta tvrtke ”, rekao je dužnosnik.

U ponedjeljak navečer (po indijskom vremenu) Twitter je na svojoj web stranici objavio slobodna radna mjesta za rezidentnog službenika za pritužbe, službenika za čvorove i glavnog službenika za poštivanje zakona za Indiju. Sve tri pozicije bile su sa sjedištem u Mumbaiju ili New Delhiju. Stalni službenik za pritužbe idealno bi bio “sezonski profesionalac s prethodnim iskustvom u povezivanju s javnošću ili državnim službenicima o pitanjima od nacionalne važnosti”, rekao je Twitter na svojoj web stranici.

Također u ponedjeljak, Twitter India upleo se u nove kontroverze nakon što je otkriveno da karta svijeta u odjeljku ‘Tweep Life’ u odjeljku ‘Karijere’ na web stranici platforme pokazuje da teritoriji Unije Jammu i Kašmir i Ladakh leže izvan granice Indije. Iskrivljena karta imala je pribadače za tri ureda Twittera u Indiji, u Bengaluru, Mumbaiju i New Delhiju.

Izvori u Ministarstvu IT-a rekli su da vlada istražuje pitanje “iskrivljene karte” na najvišim razinama, a uskoro će objaviti obavijest na kojoj će Twitter sve objasniti.

E-pošta poslana Twitteru u kojoj se traži njihov komentar na kartu nije izazvala nikakav odgovor u vremenu za tisak. Međutim, kasno u ponedjeljak navečer karta više nije bila vidljiva na web stranici.

Ovo je treći put da Twitter objavljuje kartu koja se razlikuje od službene karte vlade Indije. U listopadu i studenom prošle godine, Twitter-ova funkcija automatskog geografskog označavanja prikazala je, tijekom izravnog prijenosa iz ratnog memorijala Kuće slavnih u Lehu, mjesto “Jammu i Kašmir, Narodna Republika Kina”.

Twitter se u to vrijeme ispričao. Međutim, mjesec dana kasnije, Leh je prikazan kao dio Džamua i Kašmira, umjesto na teritoriju Unije Ladakh.