Samsung je skinuo sa sebe i Googleovu novu objedinjenu platformu pametnih satova na MWC 2021 – na neki način. Tvrtka danas ne najavljuje novi Galaxy Watch, pa čak ni kako će se nova platforma zvati (neslužbeno se naziva Wear); te će najave stići kasnije ovog ljeta na prigodnom Galaxy Unpacked događaju. No ono što je Samsung pokazao bio je prvi pogled na to kako će izgledati njegov novi softver One UI Watch, a razradio je upravo ono što bi novo partnerstvo Google / Samsung moglo značiti za buduće Galaxy satove.

Da budemo jasni: ono što Samsung prikazuje One UI Watch neće biti što svi pametni satovi izgrađeni na novoj objedinjenoj Google / Samsung platformi izgledaju – to je dodani izgled posebno za Samsung uređaje. Slično je onome što Samsungov One UI radi za Samsungove pametne telefone. Cilj je dosljedan izgled i iskustvo u svim Samsungovim hardveru i softveru, a zasad izgleda lijepo.

Izbornik Postavke redizajniran je tako da više sliči na izbornik telefona, a stvari se sinkroniziraju s telefona: ako u aplikaciji sata imate postavljene dodatne vremenske zone, one će biti tamo na satu, a blokirani pozivatelji na telefonu bit će blokiran i na satovima. Samsung je također pokazao novi alat za dizajn satova za gledanje, koji će biti dostupan programerima za Android kasnije ove godine kako bi lako stvorili nove satove za platformu. Još nije jasno hoće li trenutačne promatračke površine Tizen ili Wear OS raditi s novim OS-om ili One UI Watchom, ali trenutne opcije također su ozbiljno nedostajale, pa su dobrodošli svi novi izbori – čak i oni koji se u velikoj mjeri oslanjaju na programere.

Najbolje od svega, slično Apple Watchu, kada na svoj telefon instalirate aplikaciju kompatibilnu s pametnim satom, odgovarajuća aplikacija sata automatski će se instalirati i na sat. Nećete morati ručno instalirati ništa kao što to trenutno radite na satovima temeljenim na Tizenu ili nositi se s čudnom trgovinom aplikacija na zglobu zbog čega je dobivanje aplikacija na Wear OS-u frustrirajuće. Jednostavno ćete preuzeti aplikaciju na telefon i trebala bi se pojaviti i na vašem zapešću.

Očekuje se da će se novo iskustvo One UI Watch prvi put pojaviti na Samsung nosivim uređajima na Samsung Unpacked događaju kasnije ove godine. S obzirom na druge nedavne glasine o Samsungovom hardveru, čini se da bi ovo Samsung Unpacked trebalo biti velika stvar.