UNION Ministarstvo financija i Infosys sastat će se u utorak nakon grešaka i niza žalbi potrošača u vezi s novim poreznim portalom koji je pokrenuo softverski major sa sjedištem u Bengaluruu i pokrenut 7. lipnja. Oni se kreću od osnovnih problema s prijavom, uključujući nemogućnost generirati OTP za Aadhaar provjeru valjanosti, kvarove pri generiranju lozinke, neuspjeh povezivanja starih podataka za prošle povrate i probleme u podnošenju povrata.

U roku od 15 sati od pokretanja, ministrica financija Unije Nirmala Sitharaman tweetala je: „Čekani portal e-prijave 2.0 pokrenut je sinoć u 20.45 sati. U svom TL vidim pritužbe i propuste. Nadamo se da @Infosys & @NandanNilekani neće iznevjeriti naše porezne obveznike u kvaliteti usluge koja se pruža. Jednostavnost poštivanja poreznih obveznika trebala bi biti naš prioritet. ” Usmjerila je Infosys da ekspeditivno “pogleda stvar“.

Od tada su porezni obveznici prijavili više problema, uključujući opciju “zaboravljena lozinka” koja ne radi, podaci za prijašnje prijave nisu vidljivi, IT povrati nisu preuzeti u PDF formatu, problemi u podizanju zahtjeva za ponovnim izdavanjem povrata, nedostatak captcha koda za prijavu, neusklađenost podataka tvrtke PAN, a tvrtke mlađe od 18 godina prikazane su kao „manje“ i ne smiju podnositi prijave. Indian Express saznao je da su neka od ovih pitanja sada službena predstavništva pri Ministarstvu financija Unije, koje će ih vjerojatno pokrenuti na svom sastanku. Infosys je dobio ugovor 2019. godine za razvoj novog sustava prijave poreza na dohodak koji bi smanjio vrijeme obrade povrata sa 63 dana na jedan dan i ubrzao povrat novca.

Ispričano više izvora Indian Expressa da se čini da su se problemi pojavili jer odgovarajuće “testiranje opterećenja uživo” nije obavljeno prije pokretanja portala – slično pokretanju Porezne mreže za robu i usluge (GSTN) 2017. godine, koje je također izveo Infosys. Ispitivanje opterećenja uživo oblik je testiranja softvera koji pomaže u određivanju performansi sustava u stvarnim uvjetima opterećenja.

Znakovi su da je projekt prošao “test prihvaćanja korisnika”, za koji se smatra da ga je IT odjel odobrio, prije nego što je dobio zeleno svjetlo za punopravno pokretanje. Takvo se testiranje odvija u završnoj fazi razvoja softvera kada stvarni korisnici testiraju jesu li sposobni izvršavati zadatke u stvarnim situacijama.

Indian Express je razgovarao s nekoliko vladinih službenika koji su svjedočili o problemima s “ispitivanjem opterećenja”. „Ispitivanje pri punom opterećenju obično se vrši ekstrapolacijom. Na primjer, ako se očekuje da se 100 ljudi prijavi zajedno, infrastruktura je pripremljena držeći teret 10x, odnosno 1000. Ali stvarno stvarno opterećenje možda nije testirano. To je bilo jedno od problema u vrijeme pokretanja GSTN-a, također sve dok cijela infrastruktura, uključujući hardver, pohranu u oblaku itd., nije nadograđena nakon testiranja na puno stvarno opterećenje, a ne samo putem ekstrapolacije ”, rekao je drugi izvor. Ključni čimbenik koji razlikuje porezni portal od GSTN-a je faktor opterećenja – oko 1,8-1,9 crore poreznih obveznika za GSTN (uključujući 1,3 crore registriranih i ostatak od režima prije GST-a) i preko 8,5 crore za portal poreza na dohodak .

“Sva sučelja s poreznim obveznikom trebala bi biti putem ovog portala. Na primjer, samo ako je portal u potpunosti funkcionalan, poreznom obvezniku se može predstaviti prozor za komunikaciju. Sada mnogi kazneni predmeti zastarijevaju do 30. lipnja i porezni službenici su zabrinuti ”, rekao je izvor.

Kao odgovor Sitharamanu, Nilekani je rekao da će Infosys raditi na “rješavanju” problema. „Novi portal za e-podnošenje olakšat će postupak podnošenja i poboljšati iskustvo krajnjeg korisnika. @nsitharaman ji, uočili smo neke tehničke probleme prvog dana i radimo na njihovom rješavanju. @Infosys žali zbog ovih početnih kvarova i očekuje da će se sustav stabilizirati tijekom tjedna ”, tweetao je. Indian Express poslao je upitnik Infosysu i Središnjem odboru za izravne poreze (CBDT) tražeći njihov odgovor na razloge koji stoje iza kvarova – ali ih nije dobio.

U subotu je glavni operativni direktor Infosys-a Pravin Rao govorio o ovom pitanju na 40. godišnjoj skupštini tvrtke i rekao da tvrtka radi na rješavanju zabrinutosti na novom portalu e-prijave poreza na dohodak.

„Tijekom posljednjeg tjedna riješeno je nekoliko tehnoloških propusta koji su utjecali na performanse i stabilnost, a kao rezultat toga na portalu smo primijetili više dnevnih jedinstvenih korisnika. Do sada je podneseno blizu 1 lak prijava poreza na dohodak ”, rekao je, dodajući da su se s uvođenjem novih funkcija, među ostalim, uočavali problemi vezani uz podnošenje obrazaca, e-postupke i trenutni e-PAN.

“Duboko smo zabrinuti zbog početnih neugodnosti koje je novi portal za e-prijavu prouzročio korisnicima i založeni smo za rješavanje svih problema najranije”, rekao je.

Doznaje se da je Infosys tražio vremena za uvođenje projekta, s tim da je jedna od zabrinutosti izražena u nedostatku odgovarajuće podrške poreznog odjela za rješavanje problema. Drži se stajalište da porezni odjel nije morao ispoštovati rok kao u vrijeme uvođenja GST-a da pokrene tehnološki portal istovremeno s zakonodavnim promjenama.

Kabinet je odobrio sankciju za troškove u iznosu od 4.241,97 kruna za Projekt integriranog e-arhiviranja i centralizirane obrade podataka (CPC) 2.0, Odjela za porez na dohodak, 16. siječnja 2019. od FG 2018-19. Pismo o dodjeli ugovora izdano je Infosysu 23. siječnja 2019. godine radi dizajniranja, razvoja, primjene, upravljanja i održavanja CPC-a.