Microsoftov xCloud, komponenta za streaming igara u “oblaku” Xbox Game Pass Ultimate za koju nije potrebna konzola, u potpunosti se uvodi na iOS uređaje, uključujući iPhone i iPad, kao i računala putem weba. U beta je razdoblju samo od sredine travnja 2021., ali pretplatnici Game Pass Ultimate sada mogu pristupiti igrama izravno sa svojih uređaja.

Microsoft kaže da se xCloud-u na računalima može pristupiti putem preglednika Edge, Google Chrome i Safari. Dostupno je više od 100 igara, a usluga je kompatibilna s Bluetooth kontrolerima ili onima povezanim putem USB-a. Na iOS-u će raditi kao web-aplikacija putem Safarija, a imat ćete izbor između kontrolera ili kontrola na dodir za određene igre.

Put do xCloud-a na iOS-u bio je neravan, a Appleove smjernice App Storea u početku su blokirale ne samo Microsoft već i Googleove usluge Stadia i Nvidia GeForce Now usluge streaminga u oblaku od pokretanja u App Storeu. Apple je na kraju otkrio neke rupe kako bi im omogućio rad putem weba (ali ne bez upozorenja).