Windows 11 tvrtke Microsoft Corp, najnovija inačica njegovog 35-godišnjeg operativnog sustava za osobno računalo, može se pohvaliti gomilom novih značajki namijenjenih pozicioniranju softverskog giganta kao uljudnog djeteta u učionici punoj velikih nasilnika loše tehnologije. Ažuriranje također ima barem jednu promjenu koja seže u doba Microsoftovog vlastitog antikonkurentskog ponašanja.

Na debiju softvera u četvrtak, Microsoft je reklamirao odabir programera kako bi izbjegao provizije za aplikaciju, naglasio mogućnost korištenja izvan trgovina aplikacija za preuzimanje konkurentskih programa i rekao da nudi promocije i financijske nagrade malim i lokalnim kreatorima vijesti. Sve su ove točke poslužile da Microsoft osvijetli kako se razlikuje od nekih njegovih suparnika – Apple Inc, Googlea i Facebook Inc., Alphabet Inc.

Proizvođač iPhonea Apple bori se protiv parnice zbog provizija naplaćenih u App Storeu, uz podršku Microsofta tužitelja Epic Games Inc, a Google i Facebook borili su se protiv australskih pravila koja od njih traže da nadoknade autorima članaka vijesti koji se pojavljuju u njihovoj sveprisutnoj pretrazi i društvenim medijima platforme. Sva trojica, zajedno s Amazon.com Inc, pod pojačanim su nadzorom globalnih regulatora zbog njihove velike tržišne moći.

Kritizirajući konkurente u tim slučajevima, Microsoft je održao svoje ponašanje kao kontrast. Nova Windows trgovina tvrtke omogućit će programerima aplikacija da koriste vlastitu trgovinsku platformu, što znači da neće platiti Microsoftu nikakvu naknadu, gdje Apple zahtijeva upotrebu njegovih alata i naplaćuje proviziju od 30% na bilo koju aplikaciju koja je u prošloj godini zaradila više od milijun dolara . Novi operativni sustav za računala također se ugrađuje u grafičke widgete koji povlače vijesti s weba, s početnim fokusom na lokalne davatelje vijesti, a čitateljima će pružiti mogućnost da objavi ili autoru daju napojnicu za njihov sadržaj.

“Windows nije samo operativni sustav – to je platforma za tvorce platformi. Omogućuje najsvjetlije dizajnerske prostore omogućujući ljudima da grade vlastite tvrtke i zajednice ”, rekla je izvršna direktorica Microsofta Satya Nadella na virtualnom događaju u sustavu Windows. “Danas je svijetu potrebna otvorenija platforma, koja omogućuje aplikacijama da postanu same platforme.”

No, čini se da jedan ključni dodatak sustavu Windows 11 narušava imidž otvorenosti tvrtke. Microsoft je rekao da će svojeg Slack-ubojicu, Teams konferencijski i komunikacijski softver, pridružiti izravno u Windows, a kojem će se moći pristupiti jednim gumbom na dnu korisničkog zaslona. Timovi, predstavljeni 2017. godine, započeli su godinama iza popularnog uredskog chat-a koji su pokrenuli Slack Technologies Inc, a sustizali su ga posljednjih godina, dijelom i zato što je taj program već uključen u Microsoftov najprodavaniji Officeov program za produktivnost, kao što su Word i Excel. Potez integracije rastućeg proizvoda u etablirani izgleda kao povratak u 1990-e, kada je proizvođač softvera izgradio svoju dominaciju – i zaskočio rivale – spajanjem ostalih proizvoda u Windows, koji su bili besplatni i unaprijed instalirani na gotovo svakom isporučenom računalu .

Iako su najavili da će timovi biti ugrađeni u novi Windows – stvarajući pritvorenu publiku od milijuna korisnika računala koji bi inače mogli preskočiti proizvod – Microsoftovi rukovoditelji u četvrtak su više puta spomenuli svoju želju da Windows učine otvorenom platformom. Uokvirivanje sustava Windows 11 postavljeno je u kontekstu povećane antitrustovske aktivnosti u SAD-u, uključujući niz prijedloga zakona uvedenih u Kongresu kojima je cilj regulirati Apple, Google, Facebook i Amazon – ali mutno je hoće li i Microsoft biti pokriven . U trenutnoj regulatornoj klimi, izdavanje tako značajnog proizvoda kao Windows i s tolikim tržišnim udjelom mora se promatrati kroz prizmu potencijalnih antitrustovskih implikacija.

Iako je Slack priznao da će Windows i dalje pružati korisnicima mogućnosti, također je napomenuo da spajanje tima znači da igralište možda neće biti ujednačeno. “Izbor je bolji od zaključavanja, otvoreno je bolje od zatvorenog, a poštena konkurencija je najbolja od svih”, rekla je tvrtka u priopćenju. “Nažalost, Microsoft to nikada nije vidio na takav način.”

Microsoft je rekao da korisnici sustava Windows 11 mogu ukloniti gumb koji povezuje timove ako to žele, a verzija sustava Windows 11 bit će timovi potrošačke klase, a ne korporativni koji je uključen u Office.

Paketi su posebno zapaženi jer su Microsoftovi prošli napori da integrira vlastite aplikacije u Windows kao način nadmetanja s konkurentskim proizvodima bili osnova vodeće američke antitrustovske tužbe protiv proizvođača softvera krajem 1990-ih. Bilo je to razdoblje kad se na Microsoft Billa Gatesa gledalo kao na carstvo zla koje je slamalo rivale oslanjajući se na gotovo potpunu kontrolu Windowsa na tržištu računala.

Kada je Microsoft propustio procvat interneta i osjetio se iza preglednika Netscape Navigator, tvrtka se vratila putem stvaranja Internet Explorera i vezanja za Windows, dok je s proizvođačima računala potpisivala licence koje su ograničavale konkurenciju. Na kraju, sudovi su Microsoft proglasili krivim za povezanu antitrustovsku optužnicu koja je proizašla iz problema s preglednikom – ilegalno braneći njegov monopol u sustavu Windows – i nisu riješili pitanje je li prihvatljivo spajanje Internet Explorera u sustav Windows. Europski regulatori utvrdili su da je vezivanje ponašanja kršenje njegovih zakona.

Neki rukovoditelji Microsofta rekli su da su slučaj i posljedica ometanja postavili proizvođača softvera natrag, što je dovelo do zaostajanja na tržištima. Posljednjih godina tvrtka se vratila svojim poslovima s “cloud computing” i uspješno preusmjerila prodaju svog dominantnog Office softvera internetske verzije, proširujući se u nove kategorije aplikacija za produktivnost. Istodobno, Nadella, koja je na mjestu izvršnog direktora preuzela 2014., očistila je reputaciju tvrtke, pojačavši interoperabilnost njezinih proizvoda i upadljivo partnerstvo s bivšim suparnicima. Dijelom zbog preuređenog imidža, a dijelom zbog nedostatka jakog poslovanja u nekim područjima koja su najviše u središtu pozornosti, poput društvenih medija, e-trgovine i internetskog oglašavanja, Microsoft je do sada izbjegavao razinu nadzora nad Appleom, Amazonom i Googleom. i Facebook-om.

Postoje znakovi da neki zakonodavci primjećuju Microsoftovo odsustvo s popisa najtraženijih tehnoloških tvrtki. Manje od 24 sata prije nego što je Microsoft uklonio Windows 11, koji će biti testiran sljedeći tjedan, a bit će objavljen kasnije ove godine, republikanski članovi Sudskog odbora američkog Doma postavili su pitanja zašto se čini da je proizvođač softvera u velikoj mjeri izuzet od antitrust računa koje su predložili njihove demokratske kolege. Nema sumnje da je Microsoft izuzetan – tvrtka je rekla da očekuje da će biti obuhvaćena aspektima zakona, a neki od autora zakona dali su različita tumačenja.

Tijekom saslušanja u srijedu, republikanski predstavnik Thomas Massie iz Kentuckyja pozvao je svoje kolege u odboru da objasne zašto Microsoft ne bi podlijegao tim mjerama.

“Pokušavam shvatiti zašto je jedan od najvećih prijestupnika, Big Tech, misteriozno izbjegao nadzor ovog odbora i ovaj široki niz zakona kojima se želi radikalno prepraviti naš antitrustovski zakon”, rekao je Massie mašući nacrtom računa za koji je rekao da je podijeljen s Microsoftom prije nego što je bio javan. “Govorim o Microsoftu.”

Redmond, Microsoft sa sjedištem u Washingtonu, rekao je da će Windows 11 predstaviti suparničke proizvode poput onih iz Slack-a i Zoom Video Communications Inc, posebno u novim značajkama poput one koja omogućava korisnicima da ugrade više aplikacija u raspored na jednom zaslonu kako bi vidjeli nekoliko alata odjednom.

“Bilo koja od tih aplikacija – Zoom, Slack – izvrsno će raditi i mogu iskoristiti sve nove značajke sustava Windows 11”, rekao je u intervjuu Yusuf Mehdi, potpredsjednik Microsofta. „Naš je uspjeh zasnovan na tome da oni mogu imati uspjeha na našoj platformi. Ako ograničimo te stvari, vjerujemo da to šteti mogućnostima za Windows 11. “

Slack, koji kupuje Microsoftov suparnik za računalstvo u oblaku Salesforce.com Inc, već se u srpnju 2020. žalio europskim regulatorima na Microsoftovu integraciju timova u Office. To vrhunsko pozicioniranje i Microsoftov fokus na telekonferencijama, području u kojem je Slack zaostajao, postavili su timove na snažno mjesto kad je pandemija prisilila zaposlenike i školarce da se povežu od kuće. Timovi imaju više od 145 milijuna aktivnih korisnika dnevno, rekao je Microsoft u travnju.