Microsoft danas objavljuje svoju prvu Windows 11 verziju za pregled. Insideri sustava Windows mogu preuzeti pregled sustava Windows 11 (22000.51), koji uključuje pristup novom izborniku Start, značajkama multitaskinga i preuređenom Microsoft Storeu. Za razliku od prethodnog propuštanja sustava Windows 11, ovaj službeni pregled također sadrži ažurirani File Explorer koji vrpcu zamjenjuje naredbenom trakom kako bi još više pojednostavio upravljanje datotekama.

Većina vizualnih promjena u sustavu Windows 11 koje je Microsoft otkrio prošli tjedan bit će dostupne u ovom početnom pregledu. Novi izbornik Start s usredotočenim sučeljem nalik pokretaču dio je ove gradnje, zajedno sa zaobljenim kutovima u cijelom OS-u i poboljšanjima centra za obavijesti, prozorima glasnoće i još mnogo toga. Ako vaše računalo ima akcelerometar, zaključani zaslon sustava Windows 11 također će sadržavati efekt paralaksnog pokreta.

Nove teme i poboljšanja mračnog / svijetlog načina rada sustava Windows 11 također su dio ovog pregleda, zajedno s novom značajkom Widgeti. Sve nove teme – Glow, Captured Motion, Sunrise i Flow – dizajnirane su s usredotočenom programskom trakom na umu, a Microsoft ih je povezao s novim zvukovima u sustavu Windows 11 dok koristite OS.

Nedostaju dvije velike značajke sustava Windows 11: integracija Microsoft Teamsa i Android aplikacije na sustavu Windows. Oboje još uvijek razvija i testira Microsoft, ali pojavit će se u kasnijim verzijama pregleda.

Ovaj pregled sustava Windows 11 također uključuje Microsoftove nove značajke Snap Groups i Snap Layouts, radi poboljšanja multitaskinga na različitim veličinama zaslona. Ove nove značajke Snap nadograđuju se na mnogim značajkama multitaskinga koje su godinama prisutne u sustavu Windows, ali ih čine lakšim za otkrivanje i korisnijima – posebno u scenarijima s više monitora.

Microsoft također revidira odjeljak Postavke sustava Windows 11. Ova verzija pregleda uključuje promjene koje olakšavaju navigaciju i pronalazak postavke koja vam je potrebna. Postavke sada imaju lijevu navigacijsku ploču koja traje i dalje, što omogućuje brže prebacivanje između odjeljaka. Microsoft je na vrhu izgradio nove “herojske” kontrole koje nude brzi pristup informacijama ili postavkama koje su relevantne za svaki odjeljak.

Uz pregled sustava Windows 11 danas, Microsoft objavljuje i pregled osvježavanja sustava Office za sustav Windows 11. Ažurirano korisničko sučelje uključuje zaobljene kutove u Officeovim aplikacijama kako bi se podudaralo sa sustavom Windows 11 i neke promjene u načinu rada mračnog i svijetlog načina rada.

Ako ste zainteresirani za testiranje izrade Windows 11 pregleda, morat ćete upišite se u program Windows Insiders a zatim dođite do Postavke> Ažuriranje i sigurnost> Program Windows Insider na uređaju sa sustavom Windows 10 da biste omogućili Dev Channel i dobili Windows 11 gradnje.

Trebat će vam kompatibilni stroj, iako Microsoft kaže da se odriče novim hardverskim zahtjevima tijekom ovog razdoblja pregleda za one koji su testirali Windows verzije prije 24. lipnja. U suprotnom, morat ćete koristiti Microsoftova aplikacija za provjeru stanja računala da biste vidjeli je li vaš sustav kompatibilan.

Ne bismo preporučili instaliranje ovih pregleda na stroj koji svakodnevno koristite jer će biti grešaka i nedovršenih značajki. Zapravo, Microsoft ima broj poznatih gresaka koje navodi, a ovo su važna kojih biste trebali biti svjesni:

  • programska traka neće biti prikazana na više monitora (popravit će se u nadolazećoj verziji)
  • prilikom nadogradnje uređaja s više korisničkih računa na Windows 11, Postavke se neće pokrenuti
  • gumb za instalaciju Microsoftove trgovine možda još uvijek nije funkcionalan u “nekim ograničenim scenarijima”