Ako kupnja pametnog telefona danas već nije zbunjujuća zbog velike raznolikosti marki i inačica, pri ruci imamo pametne telefone posvećene igranju igara. Ovi uređaji žele ponuditi bolje igračke performanse, usredotočujući se na područja koja bi igračima bila važnija od ostalih, poput brže pohrane i boljeg procesora u odnosu na kameru s više senzora.

Ako želite kupiti gaming telefon ili jednostavno telefon koji može biti bolji od prosjeka što se tiče igara, evo nekoliko važnih čimbenika koje morate uzeti u obzir.

1. Unutrašnjost

Prvi i najvažniji aspekt koji treba uzeti u obzir prilikom kupnje telefona za igranje igara je procesor i ostali interni elementi. Vaš će telefon trebati biti brz, zato potražite barem Snapdragon uređaj serije 700 ili uređaj serije 800 za najbolju kompatibilnost i izvedbu. Također možete uzeti u obzir telefone koji rade na vrhunskim čipovima MediaTek Dimensity serije poput Dimensity 1000 i Dimensity 1200.

Također, vaš će telefon morati imati pristojnu količinu RAM-a i brzu internu pohranu. Potražite najmanje 8 GB RAM-a kako biste bili sigurni da je vaš uređaj dobar sa svim novijim igrama i nadolazecim u budućnosti.

S druge strane, možete se snaći s sporijom UFS2.1 pohranom, ali radije odaberite brže UFS 2.2, UFS 3.0 ili UFS 3.1 za brže učitavanje aplikacija i igara. U idealnom slučaju, pobrinite se i da vaš uređaj ima dovoljno prostora za pohranu, jer moderni naslovi mogu postati prilično veliki, pa čak i veći ako uzmete u obzir dodatnu mogućnost preuzimanja.

2. Hlađenje

Ako će vaš telefon pokretati igre, zagrijavat će se, a to će zahtijevati dobro hlađenje prije nego što vrućina počne utjecati na performanse vašeg procesora. Taj se postupak naziva reguliranje i od čega se igrači trebaju kloniti. Mnogi telefoni koji su ciljani na igre imaju u uređaju neki napredni oblik mehanizma za hlađenje.

Iako nisu svi podjednako dobri (a neki bi mogli biti i izravne smicalice), dobar način za mjerenje rashladnih sposobnosti vašeg sljedećeg gaming telefona je potražiti pouzdane recenzije na uređaju koje govore o igranju i performansama hlađenja telefona u detalje.

3. Kapacitet baterije u odnosu na brzinu punjenja

Što više igrate igrice na pametnom telefonu, to će te više energije iscrpiti. Stoga je dobra ideja osigurati da vaš telefon ima pristojno velik kapacitet baterije. Imajte na umu da se čimbenici poput veće razlučivosti i veće brzine osvježavanja također brzo prazne, a to čine i veće grafičke postavke u igrama. Uvjerite se da vaš telefon ima najmanje 4.500 mAh baterije kako biste osigurali pristojan vijek trajanja baterije tijekom duljih sati igranja.

Brzina punjenja je također važna, ali predlažemo da uvijek odaberete veći kapacitet baterije u odnosu na veće brzine punjenja u odnosu na telefone s bržim punjenjem s manjim baterijama. Za igre poput Call of Duty Mobile i PUBG Mobile, gdje se pojedinačna borbena borba može trajati više od 30 minuta, možda će biti korisnije imati bateriju većeg kapaciteta koja može ponuditi dulje igraće sate u jednom potezu.

4. Rezolucija zaslona, ​​brzina osvježavanja

Da bi vaše igre izgledale dobro, nužno je da imate zaslon veće rezolucije. Što je još važnije, moderni ekrani na igraćim telefonima također će imati podršku od 90Hz ili 120Hz. Veće brzine osvježavanja mogu biti korisne u igrama u kojima je svaki kadar važan dok se donose odluke u sekundi. Zaslon veće brzine osvježavanja prikazuje vam više sličica u sekundi u usporedbi s tradicionalnim zaslonima od 60 Hz.

Međutim, jedan važan čimbenik koji mnogi previdju je visoka stopa uzorkovanja na dodir na modernim ekranima telefona. Stopa uzorkovanja dodira zaslona vašeg telefona određuje koliko će brzo igre reagirati na vaše dodirne na zaslonu. Što je veći odziv na dodir to je bolje, ali korisnici bi trebali očekivati ​​najmanje 180Hz ekrana za uzorkovanje dodira.

5. Gumbi sa strane

Iako ćete gumb za rame pronaći samo na naprednijim telefonima, oni čine važne dodatke igraćim telefonima. Za brojne igre posjedovanje jednog ili dva fizička gumba može biti vrlo zgodno. Telefoni poput Asus ROG serije i Black Shark serije dolaze s okidačima na ramenu koje možete preslikati na kontrole po vašem izboru i podići vaš gameplay na sljedeću razinu. Govori se da čak i za nadolazeći Poco F3 GT ima uvlačne gumbe na ramenu.

6. Podrška za 3,5 mm audio

Priključak od 3,5 mm može se početi osjećati kao da postaje suvišan na modernim telefonima jer se sve više ljudi prebacuje na audio rješenja zasnovana na Bluetooth-u, poput istinskih bežičnih slušalica. Međutim, igrači će se zakleti na 3,5 mm slušalice ili slušalice jer dolaze s nultom latencijom (minutna razlika u vremenu između zvuka koji se generira i koji vam dopire do ušiju).

Prisutnost 3,5 mm priključka možda nije presudna, ali za iskustva bez zaostajanja korisnici mogu pogledati telefone koji podržavaju način unosa.

S druge strane, brojni gaming telefoni srednje i visoke klase dolaze s podrškom za dodatke treće strane. To bi također trebalo uzeti u obzir prilikom kupnje novog telefona jer neće biti sva dodatna oprema kompatibilna sa svakim telefonom.

Postoje univerzalni dodaci poput Razer Kishi kontrolne pločice ili OnePlus okidača koji odgovaraju najnovijim telefonima. Međutim, dodaci poput ROG Kunai gamepada funkcionirat će samo s određenim uređajima iste marke. Ako u budućnosti planirate poboljšati svoju igru ​​dodacima odmah ili kasnije, dobra je ideja prije vremena potražiti podršku za dodatnu opremu.