Amazon je najavio novu značajku za svoju uslugu Kids Plus na tabletima Fire i pametnim zvučnicima Echo pod nazivom Reading Sidekick. Dizajniran kako bi djeci pomogao da poboljšaju svoje čitalačke vještine i sposobnosti, Reading Sidekick omogućuje djeci čitanje fizičkih ili digitalnih knjiga zajedno s Alexa izmjenjivanjem glasnog čitanja knjiga s digitalnim asistentom. Asistent za čitanje uključen je u Usluga Kids Plus koji dolazi uz Dječje izdanje Fire tableta i Eho zvučnike ili kao pretplata od 2,99 USD mjesečno (4,99 USD bez Amazon Primea) ili 69 USD godišnje (99 USD bez Primea) i dostupna je od 29. lipnja.

Reading Sidekick radi s većinom uređaja s omogućenom Alexom, uključujući Echo, Echo Dot, Echo Dot Kids, Echo Plus i Echo Show. Jednom kada je način rada Amazon Kids omogućen na pametnom zvučniku ili pametnom zaslonu (putem aplikacije za pametni telefon Alexa), dijete tada može reći “Alexa, čitajmo” da započne Reading Sidekick. Tada će se zatražiti da odaberu knjigu, fizičku ili digitalnu na Fire tabletu ili u aplikaciji Kids Plus na drugim uređajima; odlučite se čitati puno, malo ili se izmjenjivati; a zatim započnite čitati knjigu. Amazon kaže da je u sustavu sada dostupno “preko 700” knjiga, a svaki tjedan ih izlazi više.

Jednom kad knjiga započne, Alexa će slušati djetetovo čitanje i automatski pomagati u izgovorima ili drugim izazovima tijekom čitanja knjige. Pružit će ohrabrenje putem fraza poput “dobar posao!” kada dijete završi knjigu ili prođe kroz jedan posebno zeznut odjeljak. U načinu “pročitaj malo”, zauzet će lavovski dio čitanja, očekujući da dijete slijedi knjigu, a zatim pročita svakih nekoliko stranica po jednu stranicu ili odlomak. Način “puno čitaj” suprotan je: od djeteta će se očekivati ​​da uzastopno pročita četiri stranice, a Alexa će nakon toga pročitati jednu. Način “izmjenjujte se” jednostavna je izmjena čitanja jedne stranice ili odlomka između djeteta i Alexe.

Ono što Sidekick ne čini jest da slijedi bilo kakva pitanja za razumijevanje kako bi vidio koliko je dijete zadržalo ili razumjelo iz knjige. Ne postoji komponenta testa ili kviza; najbolje je o tome razmišljati kao o zabavi, nego kao zamjeni za odgovarajući kurikulum.

Reading Sidekick radi i s Alexa pametnim zvučnicima i sa pametnim zaslonima, ali neće prikazivati ​​tekst knjige na zaslonu pametnog zaslona, ​​već koristi tu nekretninu za preporuke knjiga. Alexa također može dati preporuke za osnovni zvučnik Echo, pa nije potrebno koristiti Reading Sidekick sa zaslonom. Roditelji mogu pregledavati knjige koje su njihova djeca čitala na web nadzornoj ploči Kids Plus.

Amazon kaže da ovaj tjedan također počinje izbacivati ​​Alexa Voice Profiles for Kids. To će omogućiti Ehu da prepozna glas određenog djeteta, a zatim im prilagoditi iskustvo, što može biti korisno kada više djece dijeli jedan Echo uređaj. Ako dijete razgovara s odjekom koji nema omogućen dječji način i Alexa prepozna njihov glas, prebacit će se u dječji način i pružiti odgovore primjerene dobi, filtrirati eksplicitnu glazbu, ograničiti pozive i poruke odobrenim kontaktima i ograničiti pristup odobrenim vještinama. Roditelji će za svoju djecu u aplikaciji Alexa moći postaviti do četiri jedinstvena glasovna profila.

U intervjuu uoči današnje najave, Marissa Mierow, Amazonova voditeljica Alexa učenja i obrazovanja, rekla je da je Reading Sidekick “namijenjen izgradnji tečnosti i ljubavi prema čitanju” kod djece te da ga je Amazon razvio zbog toga koliko su vještine čitanja bliske vezano za uspjeh u akademskom životu i društveni život nakon škole.

Tvrtka kaže da je trebalo gotovo godinu dana da se izgradi ova značajka, prilagođavajući Alexa strpljenje, sposobnost otkrivanja kada dijete izgovara tešku riječ i razumijevanja dječjih izgovora i još mnogo toga. Mierow kaže da je tvrtka sastavila savjetodavno vijeće učitelja, istraživača znanosti i stručnjaka za kurikulum kako bi pomogla usmjeriti razvoj usluge koja je građena. Sada objavljuje tu značajku u nadi da će pomoći u borbi protiv “ljetnog slajda” u sposobnosti čitanja koji se događa kada djeca ne idu u školu šest do osam tjedana između razreda.

Mierow kaže da je dob za “Reading Sidekick” dobnog raspona od šest do devet godina, jer dijete mora imati određenu sposobnost čitanja da bi ga slijedilo zajedno s Alexa, čak i u najjednostavnijim načinima. Većina knjiga u podržanoj knjižnici usmjerena je na ove početnike, iako postoje neke naprednije knjige za stariju djecu koja žele koristiti uslugu.

Imao sam priliku isprobati Reading Sidekick sa svojim šestogodišnjakom uoči današnje najave. Uspjeli smo testirati čitanje fizičkih i digitalnih knjiga s Alexa na standardnom načinu rada Echo Dot s djecom i nedavno objavljenom izdanju Echo Show 5 Kids.

Na temelju našeg iskustva, idealna postavka za Reading Sidekick je tablet Fire HD Kids (ili aplikacija Kids Plus na iPadu ili sličnom uređaju) i zvučnik samo za zvuk Echo. Iako Reading Sidekick radi s fizičkim knjigama, moje je dijete teško išlo u korak s Alexa dok je čitalo, jer okretanje stranice zahtijeva bržu spretnost nego samo provlačenje zaslona kao što to mogu učiniti s digitalnom knjigom na tabletu. Uz to, tablet može pristupiti čitavoj biblioteci knjiga koja je kompatibilna s tom uslugom, dok bi knjiga koja imate kod kuće mogla biti propuštena ili promašena. (Iako će Amazon u svojoj trgovini istaknuti fizičke knjige koje su kompatibilne s Reading Sidekickom.)

U Echo Showu aplikacija Reading Sidekick često bi izlazila s početnog zaslona i počela prikazivati ​​sat ili vrijeme, iako je Alexa još uvijek slušala moje dijete. To ih je zbunjivalo jer bi prestali čitati kad bi primijetili da se zaslon promijenio. Preporuke na zaslonu također su duplikati preporuka na samom tabletu, što zaslon čini uglavnom spornim – iskustvo je bilo samo bolje s Echoom samo za zvučnike. Prirodno, najbolje radi u mirnoj sobi u kojoj Alexa najlakše može čuti dječji glas.

Reading Sidekick srušio se usred čitanja knjige na oba uređaja – Alexa bi jednostavno prestala slušati knjigu i morali bismo započeti cijeli postupak ispočetka. Uspjeli smo nastaviti tamo gdje smo stali, ali to je dosadan proces i nisam siguran da bi moje dijete to uspjelo shvatiti da mu ja nisam pomogao u tome. Amazon kaže da ovo nije nešto što je vidio tijekom beta testiranja Reading Sidekicka, ali moguće je da je to povezano s tvrtkom koja proširuje dostupnost značajke iz grupe za pregled u kojoj sam bio na opću populaciju vlasnika Echoa. Sidekick je mojem djetetu automatski pomogao u teškim dijelovima i ispravio izgovore na pregršt riječi

Kad je Sidekick radio kako se očekivalo, pomogao je mojem djetetu kroz odjeljke koji su imali problema s automatskim čitanjem i pokušao ispraviti neke od svojih neobičnih izgovora. Također ih je nagradilo što su završili knjigu s porukom ohrabrenja. No, nakon što smo završili s testiranjem značajke, moje je dijete samo htjelo igrati se s aplikacijama i igrama na Fire tabletu i nije bilo previše zainteresirano za čitanje više knjiga.

Postoje, naravno, neke neposredne zabrinutosti oko toga da vaše dijete čita s robotom. Jedno je privatnost, iako ako u svom domu već imate zvučnik Echo, ovo se zapravo ne razlikuje od toga.

Veća zabrinutost može biti u tome što Alexa s Reading Sidekickom zauzima tradicionalno mjesto roditelja ili učitelja u podučavanju čitanja. Mnogi roditelji njeguju vrijeme provedeno u učenju svoje djece čitanju i vide to kao razvojnu i vezujuću aktivnost.

Ipak, puno bi roditelja voljelo da njihova djeca čitaju više nego što čitaju i jednostavno nemaju vremena tome se posvetiti zbog mnogih obaveza modernog života. Mogućnost da njihovo dijete vježba čitanje s Alexa nadopunjuje svako čitanje koje mogu raditi zajedno kao obitelj može biti privlačna. Za razliku od roditelja, Alexa se nikad neće umoriti čitati istu knjigu iznova i iznova.

Roditelji će morati računati sa svojim strepnjama zbog privatnosti i robota na Amazonu koji podučava njihovo dijete, ali morat će se nositi i s pristojno pozamašnim hardverskim zahtjevima. Ova usluga zahtijeva barem jedan Amazon uređaj i pretplatu na uslugu Kids Plus. Doista najbolje funkcionira kada imate i zvučnik Echo i Fire HD tablet (ili drugi tablet s aplikacijom Kids Plus), udvostručujući broj uređaja koje morate kupiti ili ih već posjedujete kako biste iz njega izvukli maksimum.

Reading Sidekick primjer je Amazonovog pronalaska više načina kako Alexa i njezinu umjetnu inteligenciju učiniti korisnima u našem životu, a da pritom stvari što je više moguće zadrže u Amazonovom ekosustavu. Također je malo vjerojatno da će to biti posljednji obrazovni alat koji je Alexa dao: mnoga djeca već koriste virtualnog asistenta za pomoć u jednostavnim matematičkim pitanjima i drugim pitanjima iz trivijalnosti. Nije skok pomisliti da bi tamo možda mogao krenuti Alexa tim za učenje i obrazovanje.