Sentinel-6 Michael Freilich, najnovija svemirska letjelica koja nadgleda visinu morske površine, objavljuje svoja prva znanstvena mjerenja za korisnike.

Nakon šest mjeseci odjave i kalibracije u orbiti, satelit Sentinel-6 Michael Freilich svoja prva dva toka podataka učinio je dostupnima javnosti 22. lipnja 2021. Lansiran je iz zrakoplovne baze Vandenberg u Kaliforniji 21. studenog 2020, i američko-europska je suradnja za mjerenje visine površine mora i ostalih ključnih značajki oceana, poput brzine vjetra na površini oceana i visine valova.

Jedan od tokova podataka o visini morske površine koji će biti objavljeni točan je do 5,8 centimetara i bit će dostupan u roku od nekoliko sati nakon što ga prikupe instrumenti na Sentinel-6 Michael Freilich. Drugi tok podataka, točan do 3,5 centimetra, bit će objavljen dva dana nakon prikupljanja. Razlika u vremenu kada proizvodi postanu dostupni uravnotežuje točnost i pravodobnost isporuke za zadatke poput predviđanja vremena i pomaganja u praćenju stvaranja uragana. Više skupova podataka, koji će biti točni na oko 2,9 centimetara, predviđeno je za distribuciju kasnije ove godine, a namijenjeni su istraživačkim aktivnostima i klimatskim znanostima, uključujući praćenje globalnog porasta razine mora.

Satelit, nazvan po bivšem direktoru NASA-inog Odjela za znanost o Zemlji Michaelu Freilichu, sakuplja svoja mjerenja za oko 90% svjetskih oceana. To je jedan od dva satelita koji čine misiju Copernicus Sentinel-6 / Jason-CS (Kontinuitet službe). Drugi satelit, Sentinel-6B, predviđen je za lansiranje 2025. Zajedno su najnoviji u nizu svemirskih letjelica počevši od TOPEX-a / Posejdona 1992. godine i nastavljajući serijom Jasonovih satelita koji su sakupljali precizna mjerenja visine oceana za gotovo 30 godina.

Ubrzo nakon lansiranja, Sentinel-6 Michael Freilich krenuo je na svoje mjesto, prateći trenutni referentni satelit razine mora Jason-3 za 30 sekundi. Znanstvenici i inženjeri potom su proveli vrijeme unakrsnom kalibracijom podataka prikupljenih na oba satelita kako bi osigurali kontinuitet mjerenja između njih. Nakon što se uvjere u kvalitetu podataka, Sentinel-6 Michael Freilich tada će postati primarni satelit na razini mora.

“Olakšanje je kad znamo da satelit radi i da podaci izgledaju dobro”, rekao je Josh Willis, projektni znanstvenik iz NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon u južnoj Kaliforniji. “Nekoliko mjeseci od sada Sentinel-6 Michael Freilich preuzet će svog prethodnika Jasona-3, a ovo objavljivanje podataka prvi je korak u tom procesu.”

Pazi na more u usponu

Okean upija više od 90% topline zarobljene u Zemljinom sustavu povećanjem koncentracije stakleničkih plinova, što uzrokuje širenje morske vode i porast razine mora. Nadzor nadmorske visine važan je jer pomaže prognostičarima predvidjeti stvari, uključujući oceanske struje i potencijalnu jačinu uragana.

“Ovi početni podaci pokazuju da je Sentinel-6 Michael Freilich nevjerojatan novi alat koji će pomoći u poboljšanju morskih i vremenskih prognoza”, rekao je Eric Leuliette, programski i projektni znanstvenik u

Nacionalna uprava za oceane i atmosferu u Marylandu. “U promjenjivoj klimi veliko je postignuće što su ti podaci spremni za objavljivanje.”

Voditeljica programa Almometrije oceana Julia Figa Saldana iz EUMETSAT-a (Europska organizacija za eksploataciju meteoroloških satelita) dodala je da je operativno puštanje prvih tokova podataka iz ove jedinstvene misije alimetrije na oceanu bila značajna prekretnica na početku sezone atlantskih uragana.

“Podaci o altimetriji sada se obrađuju u sjedištu EUMESAT-a u Darmstadtu, odakle se također kontrolira satelit, i puštaju se korisnicima podataka o oceanima i vremenskim prognozama širom svijeta za njihovu operativnu upotrebu”, rekla je Saldana.

Znanstvenici također predviđaju korištenje podataka za procjenu brzine rasta razine mora zbog klimatskih promjena. Širenje tople morske vode čini otprilike jednu trećinu suvremenog porasta razine mora, dok ostatak tali voda s ledenjaka i ledenih ploča. Stopa porasta oceana ubrzala se tijekom posljednja dva desetljeća, a istraživači očekuju da će se ubrzati u narednim godinama. Porast razine mora promijenit će obale i povećati poplave od plima i oluja. Da bi bolje razumjeli kako će rasti mora utjecati na čovječanstvo, istraživači trebaju dugotrajne klimatske zapise – nešto što će im pomoći Sentinel-6 Michael Freilich.

Pročitajte više o ovome ovdje: Glavni satelit za promatranje oceana – Kopernik Sentinel-6 – Ide uživo!

Više o misiji

Sentinel-6 / Jason-CS zajednički razvijaju ESA (Europska svemirska agencija), EUMETSAT, NASA i NOAA, uz potporu Europske komisije i tehničku potporu francuskog Nacionalnog centra za svemirske studije.

JPL, odjel Caltech-a u Pasadeni, daje tri znanstvena instrumenta za svaki satelit Sentinel-6: Napredni mikrovalni radiometar, Globalni satelitski navigacijski sustav – Radio-okultacija i Laserski retroreflektorski niz. NASA također doprinosi uslugama lansiranja, zemaljskim sustavima koji podržavaju rad NASA-inih znanstvenih instrumenata, procesorima znanstvenih podataka za dva od ovih instrumenata i podršci američkim članovima međunarodnog znanstvenog tima za topografiju oceana.