U noći između 26. i 27. lipnja, navodno je dron bacio dvije eksplozivne naprave na uzletište Jammu. Jedan je eksplodirao u blizini parkinga helikoptera, a drugi je eksplodirao pet minuta kasnije u blizini Kontrole zračnog prometa. Neki su prolaznici ozlijeđeni, ali nije nanesena nikakva druga značajna šteta. Potencijal je, međutim, bio smrtonosan. To je izazvalo određenu preplašenost i zbunjenost, poput onoga što zaštititi i kako. Takvi napadi nevina lica povrijede. Je li ovo novo terorističko oružje?

Ovaj odvažni pokušaj izazvao je komešanje u obrambenim i sigurnosnim ustanovama. Bilo je izvještaja o sumnji na umiješanost LeT-a što bi moglo ukazivati ​​na moguću ruku Pakistana. Ranije su zabilježeni mnogi incidenti kada su dronovi iz Pakistana bacali municiju, puške i druge neophodne stvari za podršku terorističkim aktivnostima. Napadi bespilotnim letjelicama unutar baze zrakoplovstva zasigurno su eskalacija – u smislu ciljanja indijske vojne imovine, sposobnosti postizanja umjerene preciznosti i sposobnosti pokretanja napadnih misija pomoću bespilotnih letjelica.

Pakistan je razvio negiranje sudjelovanja svog vojnog establišmenta u operacijama protiv Indije temeljenim na bespilotnim letjelicama. Taj bi čin mogao biti pokušaj Pakistana da poremeti politički proces radi postizanja stabilnosti i mira u regiji. Indija si ne može priuštiti da ignorira incident samo zato što nije bilo žrtava. Neće biti lako pronaći točku ili mjesto odakle su pokrenuti. Kao što smo vidjeli u nedavnim isječcima iz Gaze, rakete se lansiraju iz kamiona i džipova; lansiraju i skutaju. Slično bi bilo načelo korištenja napada dronovima.

Potrebno je intenzivirati promatranje 24 × 7 kako bi se pratila vjerojatna mjesta odakle se lansiraju dronovi. Ta mjesta jednog dana moraju postati meta naše vojske. Ti su trutovi vjerojatno bili kineskog podrijetla. Mogli bi biti i iz Turske jer su razvili sposobne bespilotne letjelice / bespilotne letjelice. Indija mora pronaći način da im uzvrati i ne smije ih svaki put lako pustiti.

Prije nekoliko godina Indija i Pakistan intenzivno su ratovali s bespilotnim letjelicama (bespilotnim letjelicama). Povremeno smo uzimali neke UAV-e koji su se srušili na našu stranu. Pakistan je također iz Indije pokupio neobičnu, možda samo jednu ili dvije. Živo se sjećam da je presretnut jedan od naših UAV-a. Nakon nekoliko minuta “borbe”, UAV je oboren. Sada je razdoblje trutova. UAV su sada postali daleko moćniji s velikim mogućnostima. Indija sigurno zaostaje u tehnologiji bespilotnih letjelica i bespilotnih letjelica, iako stalno slušamo kako je DRDO izmislio novi dizajn itd. Moraju ozbiljno raditi na operacionalizaciji svog asortimana bespilotnih letjelica.

Gotovo deset godina indijska vojska, sigurnosne snage i DRDO rade na tehnologiji bespilotnih letjelica i načinima angažiranja bespilotnih letjelica. U međuvremenu se sama tehnologija dronova dramatično poboljšala i troškovi su se smanjili. Sada istražujemo dostavu pizze dronom kao i dostavu paketa. Došlo je do značajnog poboljšanja nosivosti, izdržljivosti i dometa. Dostupnost je smanjena. Danas se dronovi mogu kupiti poštom. U svijetu se razvijaju oprema i metode za suzbijanje bespilotnih letjelica i olakšavaju se povezani zakoni i propisi o posjedovanju i letenju bespilotnih letjelica, uključujući u komercijalne svrhe.

Bespilotne letjelice mogu se lako graditi od kompleta ili čak od Google instrukcija. Radi jednostavnosti, bespilotna letjelica obično je “četverokopter” s četiri vertikalno postavljena propelera. Oni mogu lebdjeti i vrlo su upravljivi. UAV, s druge strane, obično imaju strukturu zrakoplova s ​​krilima i trupom. Ne lebde. Uz to, dronove je teško otkriti. Izrađene su od kompozitne plastike i tkanine i radari ih ne mogu lako otkriti. Osim toga lete ultra nisko, ispod 100 stopa. Mogu se koristiti za izviđanje, promatranje, kao i za nošenje malog tereta, uključujući poštu i pakete. Bespilotne letjelice mogu se unaprijed programirati da dosegnu ciljno područje kako bi lebdjele ili isporučivale ili njima upravljao daljinski pilot. Vjetrovi i vrijeme utječu na let trutova. Tipični teret je između 1 i 25 kg, što bi Pakistan mogao koristiti kao podršku LeT / Jaishu i drugim takvim elementima. Nekoliko kilograma RDX-a može nanijeti ozbiljnu štetu. Svjesni smo da se razvijaju posebna lagana streljiva za upotrebu u helikopterima koje mogu imati probojnu sposobnost. Takva municija bila bi skuplja od troškova UAV-a. Pakistan bi sigurno odabrao jeftinije opcije jer bi im uznemiravanje bio glavni cilj. Zemlja se penje na ljestvici prema poboljšanju točnosti, korisnog tereta i sposobnosti uništavanja. Isplativo bi bilo da Pakistan lansira desetke bespilotnih letjelica, ako ne i stotine preko granice, da bi uznemiravao ili čak nanio ozbiljnu štetu ispuštanjem IED-a ili zabijanjem u “metu” natovarenu IED-om.

Nažalost, indijske vlastite mogućnosti otkrivanja bespilotnih letjelica / bespilotnih letjelica još se nisu uspješno razvile. Nismo ozbiljno gledali na nabavu sustava za otkrivanje i oružja protiv dronova. Kvikanje nakon napada neće nam pomoći. Vlada mora razmotriti status razvoja bespilotnih letjelica, načine otkrivanja i metode angažiranja.

Trebali bi formirati radnu skupinu koja će na vremenski ograničen način predložiti akcije za suzbijanje bespilotnih letjelica. Mogle bi se pokrenuti helibornske akcije kako bi se istražile mogućnosti. Svjesni smo upotrebe helikoptera za otkrivanje i uključivanje bespilotnih letjelica. Eksperimenti se rade na praćenju, koristeći optička ili infracrvena sredstva ili multi-senzore, uključujući zvuk. Potrebno je ubrzati napore kako bi se osiguralo otkrivanje, iako samo otkrivanje možda neće biti dovoljno. Također moramo pronaći načine da ih angažiramo.