Sjeme propasti tvrtke, često se govori u poslovnom svijetu, sije se kad sve ide izvrsno.

Teško je tvrditi da stvari Googleu ne idu baš najbolje. Prihod i dobit bilježe nove maksimume svaka tri mjeseca. Googleova matična tvrtka Alphabet vrijedi 1,6 bilijuna dolara. Google se ukorijenio sve dublje u živote svakodnevnih Amerikanaca.

Ali nemirna klasa Googleovih rukovoditelja brine se da tvrtka pokazuje pukotine. Kažu da je Googleova radna snaga sve otvorenija. Kadrovski problemi prelijevaju se u javnost. Odlučno vodstvo i velike ideje ustupile su mjesto averziji prema riziku i inkrementalizmu. A neki od tih rukovoditelja odlaze i svima daju do znanja zašto.

„Stalno me pitaju zašto sam sada otišao? Mislim da je bolje pitanje zašto sam ostao tako dugo? ” Noam Bardin, koji se Googleu pridružio 2013. godine kada je tvrtka stekla uslugu mapiranja Waze, napisao je u blogu dva tjedna nakon napuštanja tvrtke u veljači.

“Inovacijski izazovi”, napisao je, “postat će sve gori što će tolerancija na rizik opadati.”

Mnogi Googleovi problemi, rekli su sadašnji i nedavno preminuli rukovoditelji, proizlaze iz stila vodstva Sundara Pichaija, simpatičnog, niskog izvršnog direktora tvrtke.

Petnaest sadašnjih i bivših Googleovih rukovoditelja, govoreći pod uvjetom anonimnosti zbog straha da ne naljute Google i Pichai, rekli su za New York Times da Google pati od mnogih zamki velike, sazrijevajuće tvrtke – paralizirajuće birokracije, pristranosti prema neaktivnosti. i fiksacija na percepciju javnosti.

Rukovoditelji, od kojih su neki redovito komunicirali s Pichaiem, rekli su da Google nije brzo kretao prema ključnim poslovnim i kadrovskim potezima jer je žvakao odluke i odgađao radnje. Rekli su da su Google i dalje potresale borbe s kulturom na radnom mjestu, a da su Pichai-evi pokušaji da snizi temperaturu imali suprotan učinak – dopuštajući da problemi gnoje, izbjegavajući teške i ponekad nepopularne pozicije.

Glasnogovornik Googlea rekao je da su interna istraživanja o Pichaievom vodstvu bila pozitivna. Tvrtka je odbila 49-godišnjeg Pichaija učiniti dostupnim za komentar, ali dogovorila je intervjue s devet sadašnjih i bivših rukovoditelja kako bi ponudila drugačiju perspektivu njegovog vodstva.

“Bih li bio sretniji da brže donosi odluke? Da ”, rekao je Caesar Sengupta, bivši potpredsjednik koji je usko surađivao s Pichaiem tijekom njegovih 15 godina rada u Googleu. Otišao je u ožujku. “Ali jesam li sretan što gotovo sve svoje odluke donosi ispravno? Da.”

Google se suočava s opasnim trenutkom. Bori se s regulatornim izazovima u zemlji i inozemstvu. Političari s lijeve i desne strane ujedinjeni su u nepovjerenju prema tvrtki, što Picchaija čini stalkom na kongresnim raspravama. Čak i njegovi kritičari kažu da je do sada uspio upravljati tim saslušanjima bez da je razbarušio perje poslanika ili pružio više streljiva neprijateljima svoje tvrtke.

Googleovi rukovoditelji koji se žale na Pichaievo vodstvo to priznaju i kažu da je pažljiv i brižan vođa. Kažu da je Google danas discipliniraniji i organiziraniji – veća, profesionalnije vođena tvrtka od one koju je Pichai naslijedio prije šest godina.

Za njegova vremena vođenja Googlea udvostručio je radnu snagu na oko 140 000 ljudi, a Alphabet je utrostručio vrijednost. Nije neobično da se tvrtka koja je tako narasla čini tromom ili nespremnom riskirati zbog čega je postala toliko bogata. Pichai je poduzeo neke korake da se tome suprotstavi. Na primjer, 2019. godine reorganizirao je Google i stvorio nova tijela koja donose odluke pa je za manje zahtjeva potrebna njegova prijava.

Ipak, Google, koji je osnovan 1998. godine, zaokupljen je percepcijom da su njegovi najbolji dani iza njega. U Silicijskoj dolini, gdje regrutiranje i zadržavanje talenata služi kao referendum o izgledima tvrtke, rukovoditelji drugih tehnoloških tvrtki rekli su da nikada nije bilo lakše nagovoriti izvršnog direktora Googlea da se odrekne stabilne sedmocifrene plaće za priliku negdje drugdje.

Pichai, bivši savjetnik za McKinsey, pridružio se Googleu 2004. godine i brzo pokazao vještinu u navigaciji tvrtkom prepunoj velikih ega i oštrih laktova.

2015. godine, kada je Google postao dio Alphabeta, Pichai je preuzeo dužnost Googleovog izvršnog direktora. Ponovno je unaprijeđen u nadzor nad matičnom tvrtkom i kad je Larry Page, suosnivač Googlea, odstupio s mjesta šefa Alphabeta četiri godine kasnije.