Mnoge zemlje od Kine do Indonezije i Brazila oslanjaju se uvelike na kineska cjepiva kako bi cijepile svoj narod protiv Covid-19, ali sve je veća zabrinutost oko toga pružaju li dovoljnu zaštitu protiv Delta verzije, koja je prvi put identificirana u Indiji.

Ispod su stavovi kineskih zdravstvenih stručnjaka o učinkovitosti domaćih cjepiva protiv Delte, koja postaje globalno dominantna varijanta, i mjera za prevenciju virusa koje Kina poduzima.

Djeluju li kineska cjepiva protiv Delte?

Kina nije dostavila rezultate učinkovitosti cjepiva protiv varijante na temelju opsežnih podataka u kliničkim ispitivanjima ili stvarnoj uporabi, niti je ponudila detaljne informacije iz laboratorijskih testova, ali kineski stručnjaci pozivaju ljude da se što prije cijepe.

Nedostatak detaljnih podataka o kineskim cjepivima protiv Delte zaustavio je bilo kakve značajne recenzije stranih stručnjaka.

Istraživači su otkrili da su kineska cjepiva donekle učinkovita u smanjenju rizika od simptomatskih i teških slučajeva koje uzrokuje Delta, rekao je novinarima Zhong Nanshan, epidemiolog koji je pomogao u oblikovanju kineskog odgovora Covid-19.

Temelji se na analizi infekcija u gradu Guangzhou, a Zhong je za Reuters rekao da su rezultati preliminarni, a veličina uzorka mala.

Glasnogovornik Sinovca Liu Peicheng rekao je za Reuters da su preliminarni rezultati na temelju uzoraka krvi cijepljenih pokazali trostruko smanjenje neutralizirajućeg učinka na Deltu.

Rekao je da bi pojačani udar prema režimu zasnovan na dvije doze mogao brzo izazvati jaču i trajniju reakciju antitijela protiv Delte. Međutim, nije pružio detaljne podatke.

Protutijela koja pokreću dva kineska cjepiva manje su učinkovita protiv Delte u usporedbi s drugim varijantama, rekao je prošlog tjedna državnim medijima Feng Zijian, bivši zamjenik ravnatelja u Kineskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Feng nije iznio detalje, uključujući naziv dva cjepiva.

Pucnjevi bi i dalje mogli pružiti zaštitu, jer niti jedan od cijepljenih u južnoj provinciji Guangdong, gdje su pronađeni prvi slučajevi Kine s varijantom Delta, nije razvio ozbiljne simptome. Svi teži slučajevi su od necijepljenih osoba.

Jin Dong-Yan, virolog sa Sveučilišta u Hong Kongu, rekao je da samo Fengov komentar nije dovoljan da potkrijepi tvrdnju da su kineska cjepiva učinkovita protiv teških slučajeva, jer je potrebno više podataka.

Indonezija, koja je nedavno izvijestila o rekordnim dnevnim slučajevima zbog naleta varijante Delta, vidjela je stotine medicinskih radnika zaraženih Covid-19, unatoč cijepljenju iz Sinovca, rekli su dužnosnici ranije ovog mjeseca.

Međutim, nije bilo odmah jasno jesu li indonezijski medicinski radnici zaraženi varijantom Delta.

Kako se uspoređuju sa zapadnjačkim snimkama?

Studija javnog zdravstva Engleske (PHE) pronašla je u svibnju cjepivo Pfizer (PFE.N) -BioNTech (22UAy.DE) djelotvorno 88% protiv simptomatske bolesti iz Delte dva tjedna nakon druge doze.

To je u usporedbi s 93% učinkovitosti protiv varijante Alpha, koja je prvi put identificirana u Britaniji.

Dvije doze cjepiva AstraZeneca (AZN.L) bile su 60% učinkovite protiv simptomatske bolesti iz Delte u usporedbi s 66% učinkovitosti protiv Alpha, rekao je PHE.

Nema značajnih podataka koji pokazuju koliko je zaštitno cjepivo Covid-19 od jedne doze Johnson & Johnson (JNJ.N), a američki stručnjaci za zarazne bolesti vagaju potrebu za dodatnim injekcijama pomoću mRNA cjepiva.

Koliko je ozbiljno bilo izbijanje Guangdonga?

Guangdong, glavno kinesko proizvodno i izvozno središte, postao je najveći klaster slučajeva Delta u zemlji otkako je u svibnju prijavio svoju prvu lokalno prenosivu infekciju Delta varijantom.

Delta infekcije obuhvaćale su 146 slučajeva u glavnom gradu Guangdonga Guangzhouu i nekoliko slučajeva iz južnog tehnološkog središta Shenzhena i obližnjeg grada Dongguana.

U pokrajini od 22. lipnja nisu zabilježeni novi domaći prijenosi bilo koje varijante.

Što je Kina učinila?

Guangdong, koji broji 126 milijuna ljudi, ubrzao je napore na cijepljenju od izbijanja. Od 19. svibnja primijenio je samo 39,15 milijuna doza, no do 20. lipnja taj se broj popeo na 101,12 milijuna.

Guangzhou, Shenzhen i Dongguan brzo su zatvorili susjedstva u kojima su zaraženi i njihovi kontakti posjetili i pokrenuli više krugova masovnih ispitivanja, slijedeći protokole uočene tijekom prethodnih izbijanja.

Gradovi su također tražili da oni koji putuju iz provincije pokažu negativne rezultate Covid-19 testova.

Zhong, epidemiolog, rekao je da bi bez učinkovitih mjera kontrole 7,3 milijuna ljudi u gradu Guangzhou bilo zaraženo u prvih 20 do 30 dana nakon početnog slučaja.